Op een donkere december avond, op de verjaardag van Sinterklaas zijn de Sauwelaars bijeen. Bij de gewone mensen is de spanning na het heerlijk avondje wel weg. Niet bij de Sauwelaars. Zij hebben deze avond de loting om te bepalen in welke volgorde zij mogen sauwelen op de sauwel avonden. Om de intense spanning wat te doorbreken zijn de Sauwelaars geïnterviewd. En u als lezer heeft met het interview een mooie opmaat naar het sauwelweekend.

 

Hier volgt het tweede en laatste deel waar de Sauwelaars zich voorstellen:

Bart van Kerkhof heeft dit jaar een Carnavalesk Jubileum. Hij gaat voor de 11e keer in de ton. Bart heeft daar wel wat jaren voor nodig gehad. Hij stond voor het eerst in 1993 in de ton. Hij won dat jaar alles wat er te winnen viel. De publieksprijs, er was toen nog maar één avond sauwelen, en hij werd oppersauwelaar. Bart komt uit de familie Hoevenaars en dat zegt voor sommigen al genoeg. Daar wordt humor en lachen met de pap lepel ingebracht. Humor is heel belangrijk. Er moet ieder dag gelachen worden. En sauwelen hoort daar bij. Vanuit de hofkapel maak je sauwelavonden mee en Bart dacht, dat kan ik ook wel. Ik begon en won meteen. Daarna heb je het virus wel te pakken. Dit jaar gaat Bart als Aartje. Een schooljongen maar wel met de leeftijd van Bart. Bart gaat niet voor de prijzen maar vindt de publiekprijs wel erg mooi. Bart zijn geheim zit er in dat het lijkt dat het vanzelf gaat. Maar het is hard werken voor Bart om het zo te krijgen. Elke zin wordt omgedraaid tot het de zin is die het moet zijn. Dat brengt het beste resultaat. Perfectionistisch zijn helpt maar je maakt het je zelf wel moeilijk. De snelheid van vertellen bepaald hoeveel je kan vertellen. Bart zijn sauwel bestaat uit ongeveer 2000 woorden. Vorig jaar had hij er wel 3000 die eigenlijk allemaal leuk zijn. Dan is het moeilijk om te schrappen. Bij de 2400 woorden had Bart toch maar besloten om het daarop te houden. Dan maar een stukje door sauwelen na de rooie lamp. Die leuke grappen kan je het publiek toch niet onthouden! Als er geen jury of wedstrijd zou zijn dan zou Bart zeker ook mee doen. Al denkt Bart wel dat het voor het publiek spannender is met wedstrijd element. Volgens Bart is het sauwelen in Dongen van prima niveau. De helft van de Dongense Sauwelaars kan zo mee doen bij de Brabantse Kampioenschappen.

Ilona Panis gaat voor de 4e keer sauwelen. Eerst 3 keer achter elkaar maar heeft vorig jaar overgeslagen. Ze is ziek van de zenuwen voor het sauwelen. Maar vorig jaar in de zaal vond ze nog erger. Ilona had al jaren het idee om mee te doen. Ze was steeds te laat met opgeven. Tot de commissie belde. Je bent toch al een paar jaar te laat met opgeven. Volgende week is het vergadering. Doe je mee. Toen het gesprek was afgelopen had ik me opgegeven en deed ik mee. Ilona komt als Toos de Rees doos. Ze heeft een prijs gewonnen en gaat zelf de baan op. Of ze de finish gaat halen, daar hoopt ze op. Ilona ziet haar kracht in het strak blijven kijken. Ik lach zelf niet om mijn eigen stomme dingen. Dat werkt lekker bij het publiek. Over Dongen sauwelen is best moeilijk. Als er iets gebeurt dan moet dat in de sauwel periode vallen. Oud nieuws werkt niet. En het moet ook nog in je verhaal passen. Het wedstrijd gebeuren van het sauwelen is voor Ilona niet zo belangrijk. Al vind ze de publieksprijs winnen of oppersauwelaar worden, stiekem ook wel leuk.

Tom Mijnders denkt dat hij de ton in gaat als marktkoopman. Zijn typetje staat pas in de grondverf en kan zomaar een andere kleur worden. Tom doet voor de 17e keer mee en dat doet hij vooral voor de uitdaging. Hij begon met sauwelen omdat mensen allemaal tegen hem zeiden: “dat is iets voor jou, daar moet je aan mee doen”. Tom werd in dat jaar in april vrijgezel. In de vakantie van dat jaar besloot Tom om mee te doen. Dan moet je jezelf ook een keer aanmelden. Er stond in het weekblad dat dat kon bij André Vonk aan huis. Ik ben daar naar toe gegaan. Die dag bleek de 11e van de 11e te zijn. Maar André was thuis. Toch was er een probleem. Er waren al genoeg Sauwelaars. Toch mocht ik nog, na een hoop vergaderen, als negende mee doen. Misschien had ik anders wel nooit Sauwelaar geworden. Ik heb mijn uiterlijk wel mee, denkt Tom. Verder is de timing vrij goed. Een week voor het sauwelen kijkt Tom naar een one-man show van Toon Hermans om het timing gevoel weer een beetje te krijgen. De zaal aan de gang krijgen, dat is het moeilijkste. Het is leuk om wat Dongense dingen in de sauwel te verwerken. Het is niet makkelijk. Soms zijn het in Dongen wat saaie jaren. Gezien het verleden is Tom wel een echte kanshebber. Maar, zegt Tom, er staan wel een aantal kanonnen in de ton. Als het maar gezellig wordt.

Jelger Elzinga is de jongste Sauwelaar en doet voor de eerste keer mee. Jelger was te laat met het aanmelden om mee te mogen doen met het sauwelen. Er kwam een plaatsje vrij en Jelger is als nog toegelaten om mee te doen. Dat was bij Tom Mijnders ongeveer ook zo gegaan. Dat belooft wat! De echte sauwel kenner kent Jelger misschien nog wel als jeugdsauwelaar. Hij heeft twee keer mee gedaan. De eerste keer als Dirk dirigent, en de tweede keer als Piet pizzakoerier. In die tijd riep Jelger al dat hij ook eens mee wilde doen met “de grote mensen sauwel”. Dit jaar kwam dat op zijn pad, en hij heeft die kans aangepakt. In zijn eerste “Grote mensen sauwel” kom Jelger als Stan Pot, Elfsterrenchef”. Omdat ik mensen smakelijk om me zal laten lachen, verteld Jelger. Over winnen, wat voor prijs dan ook, daar had Jelger nog niet over na gedacht. Als er maar iemand lacht, dan is hij al tevreden. One liners en woordgrappen. Daar zal Jelger het vooral van moeten hebben. Zijn Sauwel vult Jelger met wat hier en daar dagelijks zo op borrelt. Dat probeert hij dan te verwerken. Als het echt leuk is laat hij het staan en zo groeit er een sauwel. Jelger stelt dat het Sauwelen in Dongen een stuk beter kan. Als voorbeeld geeft hij een ton met koelkast of thuisbioscoop. Dat helpt je door de 11 minuten heen.

Tot slot willen de sauwelaars de volgende personen nomineren om ook eens te gaan sauwelen:
Jan van Dongen, die wil Bart wel eens vanuit de ton willen horen.
De jongere broer van Ilona. Die woont sinds kort in Dongen. Hij roept altijd dat hij het wel wil.
Rick van de Veeken, Want die kan het!
Jan Kennekes terug in de ton. Dat brengt wat meer politiek in de avond.
Goosens uit Limburg. Hij is heel goed. Maar dat is in het Limburgs.
De neef van Stan Pot: Aard Appel.

Het sauwelweekend word gehouden in de Cammeleur van donderdag 30 januari t/m zondag 2 februari. Er zijn nog kaarten te koop aan de deur voor donderdag- en vrijdagavond. Zaterdag is geheel uitverkocht.

3d57a9f7 f1ab 435e afc6 1565f4b8a92d

Foto: Jelger Elzinga

9DA15601-4CDD-4697-B332-C713D99A4511.jpgFoto: De overige 7 deelnemers aan het Sauwelweekend

Op een donkere december avond, op de verjaardag van Sinterklaas zijn de Sauwelaars bijeen. Bij de gewone mensen is de spanning na het heerlijk avondje wel weg. Niet bij de Sauwelaars. Zij hebben deze avond de loting om te bepalen in welke volgorde zij mogen sauwelen op de sauwel avonden. Om de intense spanning wat te doorbreken zijn de Sauwelaars geïnterviewd. En u als lezer heeft met het interview een mooie opmaat naar het sauwelweekend.

 

Deel 1 waarin de Sauwelaars zich voorstellen:

Peter Verharen doet, na een paar jaar afwezigheid, voor de tweede keer mee. De vader van Peter heeft tig keer mee gedaan vanaf de jaren 70. Dat vond Peter heel spannend en hij dacht dat ga ik doen. Hij vertelde het zijn vader en die zei “Dat moet jij niet doen want dat kan jij niet”! De vrouw van Peter was ook geen voorstander dus dacht hij, dit is het moment. Nu ga ik het doen. Dit jaar gaat Peter als voetbaltrainer de ton in. Hij zegt daar oprecht bij dat dit, Gemengd Dongens Voetbal Team, een top team is. Zelf plaatst hij zich als trainer in het rijtje met trainers als Marco van Basten. Peter schat zich in als een middenmoter. De interviewer kan u echter niet vertellen of dit nu over het sauwelen of over het voetbalteam gaat. Peter blijft met zijn sauwel graag dicht bij het typetje. Zijn uitgangspunt is een geweldig leuke avond voor het publiek.

Trea van Kuijk gaat voor de 13e keer in de ton. Het begon bij Trea toen haar dochter mee deed met jeugdsauwelen hier in Dongen. De dochter vond dat ze niet hoefde te oefen en Trea vond dat natuurlijk wel nodig. Ze zei, “Ma, als jij het allemaal beter weet waarom ga je dan zelf niet sauwelen”. Daarna heeft de dochter, Trea opgegeven. En zo is het gekomen, zei Trea. Het wordt na al die jaren steeds moeilijker om een typetje te vinden wat origineel is. Trea gaat dit jaar als Nelleke het vrijgezelleke. Ze gaat op de sauwelavond op zoek naar een partner. Dat u het vast weet. Als je uitbeeld wie je zelf bent dat lukt het beste. Dus gaat Trea lekker volks met lekker plat Dongens in de ton staan. Nu ze langere tijd niet meer in Dongen woont mist ze wel de “praot van de straot”. Ze moet het nieuws van Dongen uit de krant en van internet halen. Dat is toch anders. Trea zou het heel leuk vinden zonder wedstrijd en jureren. Vrouwen worden toch wat kritischer beoordeeld dan mannen. Het is net als scheiden, zegt Trea. Ga je scheiden en ben je een man, dan ben je het haantje en als vrouw wordt je gezien als een snol. Bij Trea gaat het om de lol en de lach.

Huub Holzken gaat voor de 2e keer sauwelen. Zijn respect voor Sauwelaars en Cabaretiers zijn inspiratie geweest om zelf mee te gaan doen De flauwekul van de dag die Huub verteld, wil hij graag delen met een groter publiek. Huub gaat als verstrooide wetenschapper de ton in. Daar heeft hij wat langer over moeten denken. De eerste keer is veel makkelijker. Je loopt dan al jaren met een idee rond. Huub probeert moeilijke en soms gevoelige dingen met een grap wat makkelijker te maken. Dat is best gevaarlijk en gaat ook wel eens fout. In het Dongense, heeft Huub gemerkt, is het theatrale deel best een belangrijk onderdeel van het sauwelen. Dat is in andere plaatsen toch wel anders. Huub schrijft eerst veel materiaal. Dan spreekt hij zijn sauwel in en luistert hem zelf terug. Daar haalt hij de minderen stukken uit en komt tot zijn verhaal. Mensen laten lachen. Daar gaat het bij Huub om.

Piet Wijnen doet mee als Peer de Simpele. Jullie kennen Peer misschien wel beter dan Piet. Want Piet heeft altijd het zelfde typetje. Dat is lekker herkenbaar. De avonturen van zijn typetje veranderen wel steeds. Piet vind zich zelf een “ouwerwetse Sauwelaar”. Hij houd zeker ook van de moeilijkere humor maar zo simpel mogelijk daar ligt zijn lach. Piet was ooit naar een sauwelavond geweest en hij dacht "Dat kan ik beter". Vrienden zeiden, dat is makkelijk gezegd. Ga het maar is doen. En dat heb heeft hij gedaan. Piet gaat niet voor prijzen maar vooral voor de leut. Continu blijven lachen door heel het verhaal heen. Piet schrijft wel maar heeft het nog nooit gebracht zoals hij het geschreven is. In de ton zelf komen er nog grappen bij. Zijn allerbeste grap ooit is in de ton vanzelf ontstaan. Peer de Simpele moest van dokter Hubreghtse met zijn vrouw meer gaan bewegen. Samen met de tandem op pad. Hij voorop, zijn vrouw achterop. Komen ze een dikke laag hangende tak tegen. Peer bukt. Heel de zaal lachen. En toen kwam zij daar nog aan. Weer heel de zaal lachen. En zij bukt ook. De zaal bulderde van het lachen. Daar gaat het om, verteld Piet.


Volgende week volgt deel 2 waar de andere Sauwelaars zich voorstellen. Het sauwelweekend word gehouden in de Cammeleur van donderdag 30 januari t/m 2 februari.

9DA15601-4CDD-4697-B332-C713D99A4511.jpgFoto: 7 van de 8 deelnemers (Jelger Elzinga ontbreekt op de foto)

Donderdag 30, Vrijdag 31 januari en zaterdagavond 1 februari stroomden de eerste bezoekers al ruim voor 19:00 uur "De Boerefistschuur" binnen om een goede plaats te veroveren voor een veel belovende sauwelavond.

De presentatie was deze drie avonden op professionele wijze in handen van Henk Tuijtelaars. De muzikale omlijsting werd op donderdagavond verzorgd door ‘Aosumnoot’ en op vrijdagavond door ‘De Uitslaopers’. Zaterdagavond werd de muziek voor rekening genomen van hofkapel “de Peeënstampers”. Prins Andreo LX, adjudant Han en hun gevolg, heetten iedereen van harte welkom in “De Boerefistschuur”, zoals De Cammeleur dit carnavalsseizoen heet. Om de zaal alvast een beetje in de stemming te brengen, namen Maonus en Nol alle dagen de aftrap. Binnen luttele minuten stond de zaal al op z’n kop en werd uit volle borst meegezongen met enkele bekende liederen in een nieuw jasje. De stemming zat er dus al snel goed in. Vervolgens werd het publiek getrakteerd op een geweldige sauwelavond, waarbij vele bekende Dongenaren op de korrel werden genomen.

Ook de Cammeleur, TUF en de wisselingen in het College van B&W kregen de nodige aandacht. Deelnemers aan dit sauwelweekend waren:

 • Bart van Kerkhof als Aartje
 • Huub Holzken als verstrooide wetenschapper
 • Ilona Panis als Toos de Reesdoos
 • Jelger Elzinga als Stan Pot, elfsterrenchef
 • Peter Verharen als Arie Goudhaan, voetbaltrainer van GDVT
 • Piet Wijnen als Peer de Simpele
 • Tom Mijnders als Marktkoopman
 • Trea van Kuijk als Nelleke ut vrijgezelleke

Uiteindelijk ging Trea van Kuijk, als eerste vrouw ooit, naar huis met de titel van Oppersauwelaar en werd zij winnaar van alle publiekprijzen. Ook werd Bart van Kerkhof nog verrast met een presentje voor zijn elfde sauweldeelname. Uitslagen over het hele weekend:

 1. Trea van Kuijk + publieksprijs donderdag, vrijdag en zaterdag
 2. Tom Mijnders
 3. Bart van Kerkhof

sauwel

Vanwege de enorme populariteit van de Dongense sauwelavonden heeft Stichting “de Peeënstekers” in goede samenwerking met de deelnemende Sauwelaars en de Cammeleur besloten om dit jaar drie sauwelavond te organiseren. De sauwelavonden zijn donderdag 30 en vrijdag 31 januari 2020 en zaterdag 1 februari 2020. Hiermee speelt Stichting “de Peeënstekers” in op de enorme vraag om kaarten voor de sauwelavonden.

De derde avond die naast de gebruikelijke vrijdag- en zaterdagavond bijkomt is de donderdagavond. Deze avond heeft tevens een primeur.

Voor de donderdagavond worden uitsluitend kaarten verkocht met gegarandeerde zitplaatsen. Het Grand-Café zal op donderdagavond niet bij de grote zaal betrokken worden waardoor er geen staanplaatsen zijn. Hiermee wil Stichting “de Peeënstekers” de sauwelavonden mede toegankelijker maken voor oudere mensen en mensen die slecht ter been zijn, maar die wel graag een avondje kletspraat willen horen.

Op de vrijdag- en zaterdagavond zijn er zowel zitplaatsen als staanplaatsen en zal het Grand-Café wel bij de grote zaal betrokken worden. Kaarten voor vrijdag- en zaterdagavond geven geen garantie op een zitplaats. Op de donderdag- en vrijdagavond zal er alleen een publieksprijs uitgereikt worden en zaterdag zullen weten wie zich “Oppersauwelaar 2020” mag noemen.

De deelnemers zijn:
• Bart van Kerkhof
• Trea van Kuijk
• Huub Holzken
• Ilona Panis
• Tom Mijnders
• Jelger Elzinga
• Peter Verharen
• Piet Wijnen

De kaartverkoop zal dit jaar niet verlopen via de vaste verkooppunten. De kaartverkoop wordt door Stichting “de Peeënstekers” gehouden op zaterdag 21 december, aanvang 10:00 uur in de Cammeleur. Er worden maximaal 4 kaarten per persoon verkocht ongeacht welke avond je het sauwelweekend wilt bezoeken. Kaarten kosten € 11,-- per stukde 20Naagtburgemister

De voorkeur gaat uit naar pinnen. Indien dit niet mogelijk is, gelieve met gepast geld te betalen. OP=OP

Dit seizoen organiseert Stichting de Peeënstekers weer het Peeënrijk Got Talent. Dit evenement zal plaatsvinden in de Cammeleur.

Op zondagmiddag 2 februari 2020 zal voor de jeugd vanwege het enorme succes van vorig jaar de tweede editie van Peeënrijk Got Talent plaatsvinden. Deze middag is speciaal voor de jeugd om hun verborgen talenten aan groot publiek te laten zien.

Peeënrijk Got Talent is voortgekomen uit de jeugdsauwelmiddag. Door het teruglopen van deelnemertjes is vorig jaar besloten ook andere acts toe te laten om een mooi gevarieerd middagprogramma aan te kunnen bieden aan de Dongense bevolking. Tijdens deze middag zullen het sauwelen en de diverse acts apart gejureerd worden. Je kan je opgeven voor het jeugdsauwelen, of je kan een andere act doen bijvoorbeeld playbacken, zingen, dansen, goochelen enz.

Ben je een lolbroek, kletskous, een goede playbacker, zanger of danser? Dan is het vanaf nu mogelijk om je op te geven. Dit kan via of via t.a.v. René Broeders.

De entree en deelname van deze middag is geheel gratis!

Peeënrijk got Talentl 10 02 2019 95

Motto 62e Carnavalsjaar

pinneke 2020 KLOMP resized

Sponsors


ad 2stage AVEad Donckhuys