Zoals eerder vermeldt organiseren we dit jaar een alternatieve Elf-Elf viering. Deze wordt digitaal georganiseerd en getoond op zaterdag 14 november om 20:00 uur, zodat alle peeën en peeërinnen deze vanuit huis kunnen bekijken.

Een onmisbaar onderdeel hiervan is het samen zingen van het Peeënlied. Echter kunnen we vanwege de huidige coronamaatregelen niet samen het lied ten gehore brengen zoals we gewend zijn, maar de Elf-elf viering kan natuurlijk niet zonder Peeënlied voorbijgaan. Daarom willen we graag een compilatie maken van carnavalsvierders die, binnen de huidige maatregelen van het RIVM, het lied meezingen.

Willen jullie hier aan mee doen? Dat kan!

Stap 1: beluister het Peeënlied Je kunt het Peeënlied beluisteren en downloaden via de website van GGdP: https://ggdp.nl/album/peeenlied. Op deze website kun je ook terecht voor de songtekst van het nummer en heel veel andere Dongense carnavalshits. Het Peeënlied is daarnaast te vinden op diverse streamingsdiensten als Spotify, iTunes en Apple Music.

Stap 2: zing het Peeënlied en film jezelf Nu komt het spannendste en leukste onderdeel: zing het Peeënlied uit volle borst en film jezelf op een carnavaleske wijze. Dit hoeft natuurlijk niet een professionele video te zijn. Je kunt jezelf gewoon filmen met een mobiele telefoon of een ‘huis-tuin-en-keuken’ videocamera. Het zou wel erg prettig zijn als de video horizontaal wordt opgenomen. Daarnaast willen we benadrukken om dit  te doen binnen de richtlijnen van het RIVM. Doe dit dan ook vooral in een veilige thuisomgeving en kom niet samen met bijvoorbeeld je carnavalsvereniging.

Stap 3: verstuur je creatie Nadat je een mooie creatie hebt opgenomen, kun je deze voor vrijdag 23 oktober 2020 versturen naar: . Mocht de video te groot zijn om te versturen dan adviseren we jullie om https://wetransfer.com/ te gebruiken om het bestand te verzenden.

Hopelijk zijn jullie net zo enthousiast als wij en doen jullie mee! De compilatie wordt getoond op zaterdag 14 november om 20:00 uur tijdens de alternatieve Elf-Elf viering.

In het persbericht van augustus heeft stichting ‘de Peeënstekers’ gecommuniceerd dat carnaval 2021 er anders dan normaal uit gaat zien. Graag willen we op basis van de huidige maatregelen een update geven over het komend seizoen.

In de afgelopen periode hebben we de mogelijkheden onderzocht om de carnavalsevenementen in het Peeënrijk te kunnen organiseren, echter blijkt dit, na het overwegen van diverse alternatieven, met de huidige coronamaatregelen niet mogelijk te zijn. Stichting ‘de Peeënstekers’ heeft daarom besloten alle voorevenementen en evenementen tijdens carnaval, waaronder de optochten, dit jaar niet te organiseren.

De komende maanden gaan we alternatieven uitwerken, die binnen de richtlijnen van het RIVM, op een veilige manier kunnen worden georganiseerd. Zo bekijken we bijvoorbeeld de mogelijkheden voor een live-uitzending tijdens de carnavalsdagen om het carnavalsgevoel in het Peeënrijk ook in deze moeilijke coronaperiode levend te houden.

Daarnaast organiseren we zoals eerder vermeld een alternatieve Elf-Elf viering. Deze zal zoals eerder gecommuniceerd, digitaal worden georganiseerd en te zien zijn op zaterdag 14 november om 20:00 uur, zodat alle peeën en peeërinnen deze vanuit huis kunnen bekijken. 

Een onmisbaar onderdeel hiervan is het samen zingen van het Peeënlied. Echter kunnen we vanwege de huidige coronamaatregelen niet samen het lied ten gehore brengen zoals we gewend zijn, maar de Elf-elf viering kan natuurlijk niet zonder Peeënlied voorbijgaan. Daarom willen we graag een compilatie maken van verschillende carnavalsvierders die, binnen de huidige maatregelen van het RIVM, het lied meezingen. Meer informatie hierover volgt snel op www.peeenstekers.nl.

De beslissingen die we hebben moeten nemen, waren moeilijk, maar bij ons staat de gezondheid en veiligheid van alle Peeën en Peeërinnen voorop. Wij hopen dat we carnaval 2022 weer kunnen organiseren zoals we dat gewend waren.

Stichting ‘de Peeënstekers’ volgt de ontwikkelingen en maatregelen rondom de coronacrisis op de voet. Ondanks de onzekerheid over het verdere verloop van deze crisis proberen we alle Peejen en Peejerinnen alvast inzicht te geven in de keuzes die we tot nu toe hebben gemaakt.

De Elf-elf viering wordt helaas niet georganiseerd zoals wij dat gewend zijn. In verband met de maatregelen zoals deze nu gelden, hebben we ervoor gekozen om het feestgedeelte van deze avond niet te organiseren. Wel gaan we kijken of we de bekendmaking van de hofhouding en prins Andreo via een (live)stream kunnen delen. Hierbij zijn we in samenwerking met Horeca Dongen aan het kijken naar de mogelijkheden om zoveel mogelijk Peejen en Peejerinnen op een carnavaleske wijze te betrekken bij dit mooie moment.

Na de Elf-elf viering volgt traditiegetrouw de ‘Jeugdprins- & prinsesverkiezing’ en het ‘Grand Gala du Pee’. Beide evenementen worden in ieder geval uitgesteld tot begin 2021. Samen met de verschillende commissies proberen we een alternatief te bedenken voor beide evenementen.

Begin oktober 2020 zullen we jullie opnieuw informeren over de geplande evenementen. Net als vele Peejen en Peejerinnen kijken we ontzettend uit naar carnaval in het Peeënrijk. We gaan door met de organisatie ervan zo lang de maatregelen vanuit het RIVM dit toelaten.

 

Op woensdagmiddag 17 juni bereikte ons het zeer verdrietige bericht dat Prins Andreo XXXIV, Walter de Bruijne op 60-jarige leeftijd is overleden. Walter heeft zich zeer lang en zeer intensief ingezet voor het Peeënrijkse carnaval en in het bijzonder voor Stichting ‘de Peeënstekers’. Walter werd lid van de raad van 11 op de 11-11-viering van 1987, was daarna maar liefst 11 jaar lang Prins van ’t Peeënrijk en eindigde zijn indrukwekkende stichtingscarrière in 2005 als bestuurslid. In 2002, bij zijn afscheid als Prins, heeft hij samen met zijn adjudant Henk Tuijtelaars een gemeentelijke oorkonde mogen ontvangen van toenmalig burgemeester Hans van Brummen. Daarnaast is hij in 2002 benoemd tot Groot-Officier in de orde van de zilveren pee, de hoogste onderscheiding die het Peeënrijkse carnaval kent. Hij kreeg daarbij de bijnaam ‘dun wervelwind’.

Walter stond bekend om zijn creativiteit, zowel in woord als beeld. Als Prins bereidde hij al zijn teksten minutieus voor, verdiepte zich in alle personen en verenigingen waarvoor hij een woordje moest doen. Dat maakte hem als Prins zeer geliefd bij ontelbaar veel Peeën en Peeërinnen. Een hele generatie lang is opgegroeid met hem als Prins van ’t Peeënrijk. In zijn regeringsperiode zijn tal van evenementen en initiatieven ontstaan zoals het Groot Peeënlands Gala Concert (tegenwoordig ut Grote Veurspel), de jaarlijkse benoeming van de Peeënploeg van het jaar en de Lampkesoptocht die werd gereden ter ere van het 44-jarig bestaan van ’t Peeënrijk en nog steeds elke dinsdag met carnaval door de straten van ’t Peeënrijk trekt. Het carnaval leefde enorm in Dongen en hij was daar een onmisbare aanjager van.

Walter was echter ook zeer creatief in beeld. Zo heeft hij verschillende logo’s ontworpen die wij nog steeds gebruiken: het logo van de Peeënploeg, die van de Kinderkommissie en die van de Straotparade. Ook de schildjes tijdens zijn periode als Prins kwamen van zijn eigen hand. En wat te denken van de prachtige creaties die te zien waren tijdens de 11-11-vieringen wanneer hij zich als Prins presenteerde.

Ook na zijn periode als lid van Stichting ‘de Peeënstekers’ bleef Walter actief betrokken bij de carnavalsviering in ’t Peeënrijk. Hij was lid van Prinselijke CV de Bøxskusz en zijn eigen opgerichte vereniging ZEPCS Kring van Elluf BUC. Daarnaast was hij medeoprichter van Stichting PeeCeeDee, waarbij we zeker zijn verdiensten willen vernoemen voor de website www.ggdp.nl, waar dankzij Walter alle prijswinnende liedjes met hun teksten op staan.

Wij verliezen met Walter een carnavalsmens in hart en nieren die ongelooflijk veel betekend heeft voor onze carnavalsstichting en het carnaval in ’t Peeënrijk. Wij wensen zijn kinderen, familie en andere nabestaanden heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Walter, bedankt!

Meej dun duim aon ut neuske, Stichting de Peeënstekers

2002 onthulling beeldengroep

De Lampkesoptocht op vrijdag 20 maart 2020 in Dongen gaat defintief niet door. Vanwege de storm met carnaval was de optocht verplaatst naar het weekend van halfvasten. Nu er vanwege het coronavirus tot 31 maart niet meer dan honderd mensen bij elkaar mogen komen, hebben we in samenspraak met de gemeente Dongen besloten om de optocht definitief niet door te laten gaan.

Het verzetten naar een latere datum is helaas geen optie. De nieuwe datum zal te ver van carnaval afliggen. De CV vergadering op zondag 22 maart 2020 wordt om dezelfde reden ook afgelast.

 

 images

Testament Manneke Pee 2020

1

Ge leeft er nao toe, hil ut jaor

Mar nog efkes, en dan issut toch echt klaor

We ginge dun boer op, deze carnaval

Overal waor we kwame, wassut un geweldig bal

2

Dun 11-11, in de Cammeleur

Omgetoverd in de Boerefistschuur, tot in de klène uurkes ginge we deur

Gin wisselinge in de raod, mar wel 3 nieuwe schône hofdames erbij

De hofhouding wir compleet, dè maokt mij reuzeblij

   3

Ok Dreke ging dees jaor dun boer op

Jelle en Kirsten, jullie waore deze carnaval hillemaol top

Meej de jeugdhofhouding zèn jullie veul op pad gewist

Onder aonvoering van die geweldige Kinderkommissie, ut was dees seizoen één grôôt fist

4

Ut Grand Gala du Pee, zangetelente in ’t Peeënrijk tot en met

T Aauw loof won de notenbalk, meej ‘Agge mar leut het’

De Straotparade, ut praachtig muziekfestèèn

Volop leut en volop muziek, un fist veur grôôt en klèn

   5

Ut sauwelweekend, 3 kir volle bak

Die kanjers van sauwelèèrs, ze verdiene veur mij ammaol un gouwe plak

Veur ut irst een vrouw op nummer één

Trea is uniek in de ton, zo ziede dur geenéén

Ok de jeugd van ut Peeënrijk schitterde volop

Floris den Boer won as debutaant, mar alle dilnemers waore top

6

De lintjesregen, dé waordering veur die bijzondere Pee of Peejerin

Veur de carnaval hier in Dongen zette zij zich bijzonder in

De raodsvergaodering, un carnavaleske kèk op de polletiek
Leerzaom en leuk veur ut college en ut aonwezige publiek

7

De carnavalsmis, un stukske bezinning in un tèd van leut en lol

De koepelkerk zaat wir himmel vol

De optochte, ut publiek genoot wir van elke meter

Un diepe buiging veur alle deelnemers, gullie maoke de optochte beter en beter

8

Hofkapel de Peeënstaampers, un genot veur ôôg en oor

Wij kanne jullie nie mir misse, hopeluk gaon jullie nog jaore door

Kanjers van kasteleins van Horeca Donge

Bij jullie wor ut Peeënrijk ut hardste bezonge

Pee, Peejerin, kapel of CV, jullie blève mar gaon

Ut gevuul van ut Peejerijkse carnaval zit bij gullie in elke vezel, in elk orgaon

10

Munne hofhouding, wè un werk hebbe jullie verzet

Ut wor nie altij gezien of herkend, mar ontzettend veul daank veur jullie inzet

Commandeur Adjudaant Han, dègge bedankt zijt dè witte gij

Ok dees jaor waorde gij wir onmisbaor veur mij

11

Peeën en Peeërinnen, ut is veurbij, ut is gedaon,

We ginge volle bak dun boer op en dèrrum zal ut carnaval in ut Peeënrijk altij blève bestaon

Individuelen:
1 CV Het Postkantoor - CV het Postkantoor valt in de prijzen
2 Boer Alex & Boer Harry Balen! - Wij hebbe gin idee…….
3 CV met z'n 2 - We gaon als un lopend vurke door Dongen

Publieksprijs individuelen:
CV Het Postkantoor - CV het Postkantoor valt in de prijzen

Groepen:
1 Pr CV de Schuimsnuivers - We dichte de gaote in den optocht
2 CV Nog 1tje dan - Dun boer op daor zen we as de kippen bij
3 CV de Begaojers - Aachter de wolke straole de Begaojers

Publieksprijs groepen:
CV de Begaojers - Aachter de wolke straole de Begaojers

Wagens:
1 CV Oorzaok Draank - Ist Carnaval op d'n Boerder-aai? Dan zén we dur as de Kiepe bij!
2 CV de Vaortse Kloekers - We zén on tour mee wa lekkers van de groenteboer
3 CV de Peevuurblussers - 11 jaor ouwer en nog gin seconde wijzer!

Publieksprijs wagens:
CV de Peevuurblussers - 11 jaor ouwer en nog gin seconde wijzer!

87484485 2595456567230638 6683234996821426176 o

Wij zijn verheugd om jullie mee te kunnen delen dat de lampkesoptocht alsnog gereden gaat worden in het halfvastenweekend. Op vrijdag 20 maart 2020 wordt de straatverlichting langs de route van de optocht gedoofd en zullen de wagens en verschillende loopgroepen weer prachtig worden verlicht.

De afgelopen dagen heeft de commissie optochten achter de schermen, in samenwerking met de gemeente Dongen en de wagenbouwers, hard gewerkt om dit mogelijk te maken.

De exacte informatie over de route en starttijd volgt op een later moment. Inschrijvers van de verschillende optochten worden hierover op korte termijn geïnformeerd.

 

Zotste Peeërinneke:
Anne Hamels - 1-2C Achterberg

Zotste Peeke:
Jetse Bijsterbos - CV Appetjoek

Individuelen:
1 Niels d'Anjou - Een boer is een scheet, die de weg naar onderen niet weet!
2 Jens Vlaun - Jenske de melkkoe, de melk vliegt oe om de oren
3 De Boerinnekes - Dees boerinnekes slaon nergens op

Kleine groep:
1 CV de 5 boeren fluitjes - Wij doen ut op z'n boere fluitjes
2 De Schutterkus - De Schutterkus gaon ok dun boer op
3 Jort van Loon & Levy Panis - De Boerkes

Grote groep:
1 CV Uit oe dak - Uit oe dak zet de bloemekes buiten
2 CV Keteltjes - Veur ons is carnaval een groot circus
3 CV de Raddraaiers - We stikkuh van ut stof

Carnaval 2020 is op vrijdagavond goed van start gegaan met vele activiteiten bij de lokale horecagelegenheden.

Bij Café De Gouden Leeuw vond de traditionele “lintjesregen” plaats. Natuurlijk was daar ook, als van ouds de “Tostiband” die zorgde voor de muzikale intermezzo’s.
De stemming zat er goed. Maar liefst 97 Peeën en Peeërinnen werden in het zonnetje gezet voor hun inzet voor het Dongense carnaval.
Alle gedecoreerden hebben hun sporen verdiend en een grote bijdrage geleverd in de afgelopen jaren.
Prins Andreo LX en kanselier Vincent, hadden ook een paar hoge onderscheidingen met een mooie toespraak in petto voor twe personen die hun sporen ruimschoots verdiend hebben.
Lonneke Trip (commissie optochten) en adjudant Han den Boer, mochten het Commandeurschap in de orde van de Zilveren Pee in ontvangst nemen.

 

Commandeur Lonneke Trip

Op de elfde van de elfde-viering van 1996 trad jij, bij cafe ’t Vaartje, toe als hofdame van het gevolg van Prins Andreo XXXIV. En daarmee startte officieel de carrière bij Stichting “de Peeënstekers”. 11 jaar lang was jij hofdame en hebt zo 3 verschillende prinsen ter zijde gestaan, naast Prins Andreo XXXIVm ook nog Prins Andreo XLV en Prins Andreo XLVIII. In jouw eerste jaar als hofdame waren er voor het eerst 5 hofdames, zodat er wat afgewisseld kon worden wie wanneer meegaat. Het jaar dat je begon, had het motto: we gooien hoge ogen en laat dit nu heel toepasselijk zijn voor jou! In die periode was Fred Mercy de Hoofd Hofdames en hij was voor jou een fijne gesprekspartner toen jij bij de politie ging en daar natuurlijk de nodige spannende dingen meemaakte. Daarnaast begon jij, samen met de andere hofdames, ook mee te doen met de stukjes tijdens het eten met carnaval. Een traditie die we nog steeds hebben en koesteren. Je wordt door alle prinsen genoemd als gezellig en zorgzaam. Ook voor je medehofdames had je altijd een luisterend oor als er wat speelde.

Na jouw periode als hofdame begon je meteen bij de commissie “in, op en uit”, tegenwoordig beter bekend als de commissie Optochten. Een commissie die wij bij Stichting “de Peeënstekers” typeren als één van de meest tijdrovende commissies die er is, vooral ook omdat je dan de hele carnaval in touw bent. Dit doe je nu dus al 12 jaar en dat is op zich al een hele prestatie. Vooral omdat je al die mannen van de commissie Optochten een beetje in het gareel moet zien te houden! Binnen de commissie ben je verantwoordelijk voor de verkeersregelaars en maak je samen met Roald de zogenaamde “overlevingspakketten”. Je bent altijd aanwezig bij de vergaderingen en je geeft altijd de nodige input. Daarnaast ben je de notulist bij de vergaderingen. Niet onbelangrijk zijn de Schrobbelèrmomentjes bij de commissie. En die momenten houd jij scherp in de gaten, want als die vergeten worden, dan heb je aan jou een kwaaie! Voor al die jaren ben je door prins Andreo LVII al benoemd tot Pee van het jaar. Een hele eer, die perfect aangeeft hoe jouw bijdrage aan de Peeënrijkse carnaval wordt gewaardeerd. In 2009 werd jij al benoemd tot Officier in de orde van de zilveren Pee voor jouw jaren als hofdame en jouw taken bij de commissie Optochten. En precies 11 jaar later, en dat is natuurlijk geen toeval, gaan we jou benoemen tot Commandeur. Lonneke, bedankt voor al die geweldige in- en optochten die jij mede mogelijk hebt gemaakt en we hopen dat we nog lang van jouw ervaring en kwaliteiten gebruik mogen maken!

 Lintjesregen 21 02 2020 41

Commandeur Adjudant Han den Boer

Lang, lang geleden gaat jou carnavalshistorie terug. We gaan naar halverwege de jaren 80 toen jij zitting had in de jeugdraad van 11. Jaren later, we spreken over begin jaren 90, liep je mee met CV de Deurdouwers, helaas nu niet meer actief in ’t Peeënrijk. Je ouders waren lid en daarom liepen jij en broer Carl automatisch mee, vooral met de kinderoptochten. Het was bij die club dat je voor het eerst in de schijnwerpers kwam te staan, gezien het feit dat je een onderscheiding ontving van Prins Andreo de XXXIV. Er is nog een foto van, die we vanavond helaas niet kunnen tonen. Een volle bos donker haar, een wit petje op en met een snorretje van “ik wil wel, maar het groeit nie”. De archieven spreken elkaar wat tegen: je ontving een jaarorde of een huisorde brons. Jaren later, in het seizoen 2001-2002, werd je lid van de prinselijke wagenbouwers. Je hebt voor drie prinsen wagens gebouwd, alvorens je zelf toetrad tot de stichting. Net 1 jaar daarvoor hebben Carl en jij CV Mee zun Twee opgericht. Dat kon niet voor de kaarten voor de buitengewone raadsvergadering zijn, want daar hadden jullie al recht op. Heel actief hebben jullie niet kunnen zijn, want goed een half jaar later trad je toe tot de Stichting. Waarschijnlijk hebben jullie alleen een vlag voor jullie vereniging ontworpen en besteld en toen was het wel zo’n beetje klaar. Op de 11-11-viering in 2008 werd je, in ’t Vaartje, gepresenteerd als enige nieuwe raadslid. Je hebt in die jaren als raadslid veel commissies gehad en dus menig uurtje gespendeerd aan het openbare carnaval in ’t Peeënrijk. ’t Peeke, de sauwelcommissie, de CV-vergadering en uiteraard jouw eigen prinselijke wagenbouw. Daarnaast ben je jaren de hofschrijver geweest en was je dus lid van het dagelijks bestuur. Het seizoen 2013-2014 werd jouw laatste als raadslid, niet wetende dat je de eerste herintreder van de Vereniging der Veteranen zou worden. Na jouw eerste stop heb je nog veel commissies aangehouden en dat was zeer welkom omdat velen met jou dat seizoen stopte bij de raad. Zo heb je alles goed kunnen overdragen aan alle nieuwe raadsleden en konden we alles blijven regelen zoals we dat altijd deden. In het seizoen 2017-2018 zijn we samen een nieuwe weg ingeslagen als Prins en jij als adjudant. Een mooie 11-11-viering in ’t Schouw en een hoop verbaasde gezichten bij de vrienden van de Veteranen. We gaan samen alweer de derde carnaval in en we hebben het, samen met onze hofhouding, verschrikkelijk gezellig gehad tot nu toe. Maar dat niet alleen; je bent een adjudant ui duizenden. Je bent kritisch lezer van mijn teksten (behalve deze dan), print alles voor me uit (behalve deze dan) en je zorgt ervoor dat op het podium alles soepel verloopt. Het is voor mij een groot plezier samen met jou de motto’s de bedenken, te brainstormen over peeënploegen en peeën van het jaar, bedankjes te regelen en ga zo maar door. En ook op onze vrouwen kunnen we bouwen. Zij zijn onmisbaar in het voorseizoen, maar vooral tijdens de carnavalsdagen nemen zij veel zorgen uit onze handen en regelen op de achtergrond diverse zaken zoals bedankjes, hapjes, drankjes en het Bojjum leggen dinsdag met carnaval. Voor deze bijzondere verdiensten ga ik deze bijzondere Peeën onderscheiden. Wendy, we gaan jou benoemen tot Officier en jou, adjudant Han, benoemen tot Commandeur in de orde van de zilveren Pee. Twee onderscheidingen die jullie meer dan terecht verdienen. Bedankt voor alles!

 Lintjesregen 21 02 2020 47

Lintjesregen 21 02 2020 50

 

Pee van ut Jaor 2020

 

Er was eens een prins die, heel lang geleden, besloot om elk jaar een bijzondere Pee in het zonnetje te zetten. Een pee die bijzondere verdiensten heeft voor het carnaval in ’t mooie Peeënrijk. Later hebben al deze bijzondere Peeën zich verenigd in ’t Aauw Loof waar iedere Pee van het jaor automatisch erelid van wordt en een bijpassende, maar ook unieke polo krijgt. En de prins vond dat bij deze eretitel een mooi beeldje hoorde.

oorkonde John van Gils

De pee van het jaar 2020 is een man. Heel lang geleden werd hij al lid van een vereniging, één van de oudste verenigingen van ons schoon en onvolprezen Peeënrijk. Hij is een echte verenigingsman, een man waar je een voorbeeld aan kunt nemen. Al jaren is hij een actief wagenbouwer. In zijn wat jongere jaren was hij echt de kartrekker van zijn clubke, uren en uren werkte hij voor die prachtige wagen. Niks was hem te gek. Daarnaast is hij ook jaren voorzitter geweest van zijn C.V. Inmiddels doet hij het wel iets rustiger aan en maakt hij plaats voor de jongere generatie. Hij blijft zijn clubke natuurlijk wel trouw en nog altijd is hij te vinden op hun bouwplek. Daar werkt hij in alle rust aan zijn onderdeel van de wagen en kijkt lachend toe hoe de jeugd de meest prachtige vormen in elkaar zetten.

Ook helpt hij Stichting de “Peeënstekers” al jaren. Als het iets met versieren van doen heeft, dan is hij regelmatig van de partij. Hij heeft aan zo’n beetje alle evenementen meegedaan. Gezongen op het Grand gala du Pee, meegelopen met de Straotparade en natuurlijk alle optochten. 

Het is tijd om zijn clubke bekend te maken. Want al is zijn hart natuurlijk een beetje groen en oranje, zijn hart is vooral geel en groen. Hij is lid van de Vaortse Kloekers en dat zal hij z’n hele leven blijven, zo vermoed ik.

Het is mij daarom een eer om hem aan te kondigen als Pee van het jaor 2020:

John van Gils!!

 

IMG 0152     Lintjesregen 21 02 2020 34

 

We hebben inmiddels vele vragen ontvangen over het wel of niet doorgaan van de optochten in ons mooie Peeënrijk. De afgelopen dagen heeft stichting de Peeënstekers, commissie optochten en de gemeente Dongen meermaals contact gehad. We houden allen de komende dagen de weersverwachtingen goed in de gaten.

Er wordt vrijdagmiddag besloten of er zaterdagochtend een "spoedoverleg" tussen deze partijen zal plaatsvinden. Op dit moment zijn er nog geen concrete beslissingen genomen. We houden jullie op de hoogte middels lokale media, onze website en social media.

Laten we met z'n alle duimen op goed weer. Hopelijk werkt de worst van Clara dit jaar extra goed!

optochten

Donderdag 30, Vrijdag 31 januari en zaterdagavond 1 februari stroomden de eerste bezoekers al ruim voor 19:00 uur "De Boerefistschuur" binnen om een goede plaats te veroveren voor een veel belovende sauwelavond.

De presentatie was deze drie avonden op professionele wijze in handen van Henk Tuijtelaars. De muzikale omlijsting werd op donderdagavond verzorgd door ‘Aosumnoot’ en op vrijdagavond door ‘De Uitslaopers’. Zaterdagavond werd de muziek voor rekening genomen van hofkapel “de Peeënstampers”. Prins Andreo LX, adjudant Han en hun gevolg, heetten iedereen van harte welkom in “De Boerefistschuur”, zoals De Cammeleur dit carnavalsseizoen heet. Om de zaal alvast een beetje in de stemming te brengen, namen Maonus en Nol alle dagen de aftrap. Binnen luttele minuten stond de zaal al op z’n kop en werd uit volle borst meegezongen met enkele bekende liederen in een nieuw jasje. De stemming zat er dus al snel goed in. Vervolgens werd het publiek getrakteerd op een geweldige sauwelavond, waarbij vele bekende Dongenaren op de korrel werden genomen.

Ook de Cammeleur, TUF en de wisselingen in het College van B&W kregen de nodige aandacht. Deelnemers aan dit sauwelweekend waren:

 • Bart van Kerkhof als Aartje
 • Huub Holzken als verstrooide wetenschapper
 • Ilona Panis als Toos de Reesdoos
 • Jelger Elzinga als Stan Pot, elfsterrenchef
 • Peter Verharen als Arie Goudhaan, voetbaltrainer van GDVT
 • Piet Wijnen als Peer de Simpele
 • Tom Mijnders als Marktkoopman
 • Trea van Kuijk als Nelleke ut vrijgezelleke

Uiteindelijk ging Trea van Kuijk, als eerste vrouw ooit, naar huis met de titel van Oppersauwelaar en werd zij winnaar van alle publiekprijzen. Ook werd Bart van Kerkhof nog verrast met een presentje voor zijn elfde sauweldeelname. Uitslagen over het hele weekend:

 1. Trea van Kuijk + publieksprijs donderdag, vrijdag en zaterdag
 2. Tom Mijnders
 3. Bart van Kerkhof

sauwel

In een wederom volgepakte zaal van “De Boerefistschuur” (De Cammeleur) is op zondag 2 februari de tweede editie van Peeënrijk got Talent gehouden. Deze middag stond in het teken van allerlei verschillende talenten, zo waren er maar liefst 4 sauwelaars die in de ton gingen staan en was Kaz van Gils van de partij om deze middag een aantal keer op te treden. Ook was er een mini-moppentrommel waaraan de bezoekers in de zaal konden deelnemen. De presentatie was in handen van het bekende duo Tinus en Thieu die dit keer de hulp hadden ingeschakeld van jong presentatietalent Tijn. Dit drietal heeft van de middag en geweldig feest gemaakt. Nadat jeugdprins Dreke dun 45e, jeugdprinses Kirsten samen met Prins Andreo LX en Adjudant Han en hun voltallige hofhoudingen de middag hadden geopend kon de middag echt beginnen. Aan het einde van de middag werd duidelijk dat Floris den Boer naar huis ging met de titel van Jeugdoppersauwelaar 2020, ook won hij de publieksprijs. Eva den Boer werd tweede en Rik Broeders bemachtigde de derde prijs. Levy Panis was de winnaar van de mini-sauwel.

peeenrijk got talent 02 02 2020 106 20200203 1089701839

De ouderenmiddag van stichting ‘de Peeënstekers’ is er voor de carnavalsvierders van Dongen op leeftijd. Op dinsdagmiddag 25 februari geldt voor de middag in de ‘De Boerenfistschuur’ (de Cammeleur) een leeftijdgrens van 65 jaar en ouder.

Zoals ieder jaar zal het ook dit jaar weer een rijk gevulde middag zijn. Een keur van Peejelandse artiesten zal tussen 13.00 uur en 17.30 uur een vermakelijk programma wegzetten.

Inmiddels zijn de artiesten al vastgelegd en kunnen wij u verklappen dat we onze oppersauwelaar dit jaar van de partij is. Tevens zien we ook het auw loof optreden met hun winnende lied van het Grand Gala du Pee, namelijk “agge mar leut het”. Daarnaast zullen ze nog een act gaan opvoeren die nog nooit in het Peeënrijk is vertoond.

Verder kunnen we al wel zeggen dat u zowel muziekaal als op het gebied van cabaret niets tekort zult komen.

Als u zin hebt in een gezellige ouderwetse carnavalsmiddag, uw agenda is nog leeg op dinsdagmiddag 25 februari en u bent 65 jaar of ouder? Dan bent u van harte welkom tijdens de ouderenmiddag. De toegang is gratis en onze vrijwilligers zullen u zeker in de watten leggen. De zaal van de ‘De boerenfistschuur’ (de Cammeleur) gaat om 12.30 uur open. De kaarten zijn 10 februari 2020 om 10 uur gratis af te halen in ‘De Boerenfistschuur’ (de cammeleur). Let wel op er worden maar 2 kaarten per persoon uitgegeven.

Bent u jonger dan 65 dan mag u niet de zaal in! In de foyer van ‘De Boerenfistschuur’ kunt u wel de sfeer van dit evenement proeven. In de loop van de middag zal kapel ‘Bloaspiepel’ hier optreden. De ouderenmiddag wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Donckhuysouderenmiddag

Met carnaval in aantocht wordt op zaterdag 15 februari 2020 Ut Grote Veurspel georganiseerd in de Boerenfistschuur (de Cammeleur). Al jaren is dit evenement een mooie opwarmer voor carnaval. Dit jaar is het thema Ut grote sprookjesboekenbal.

Deze muzikale avond wordt afgetrapt door 4 Dongsense bandjes. Blaoskapel WOW, Hoe ist?!, de Vrijetijdrekkers en Hierzenwedan gaan er weer 1 groot feest van maken.

Na deze optredens is het de beurt aan de Uitslaopers. De afgelopen maanden hebben ze achter de schermen hard gewerkt aan een fantastische act. Mede geholpen door diverse oud-deelnemers van ut GGDP gaan ze dit jaar voor een groot Peejelands concert. Dat belooft wat!

Hierna is het tijd voor de hoofdact van de avond, dit jaar is de eer weggelegd voor het DJ-duo Funky risotto. Funky Risotto neemt zichzelf vooral niet te serieus, maar het feesten des te meer! Geef deze heren een jäger en een compressor en de pret kan beginnen. Vanaf minuut één vliegen de opblaasmicrofoons en partytricks je om de oren en staat de partymachine op standje `are you nuts’.

Naast al het muzikale vertier staat er nog een spannende en bijzondere bekendmaking op het programma. De bekendmaking van de Pee van ut Jaor! Welke Pee of Peejerin wordt de opvolger van Matthieu Verlinde die deze titel vorig jaar ontving?

De zaal gaat op zaterdag 15 februari open om 19.30 uur en het programma start al om 20.00 uur. Ben er dus op tijd bij zodat je niets hoeft te missen van deze mooie avond. Toegangskaarten zijn voor €11,- te koop bij onze vaste verkooppunten DA Ingrid en Leijten digitaal & drukkenfunkyrisotto2

Op een donkere december avond, op de verjaardag van Sinterklaas zijn de Sauwelaars bijeen. Bij de gewone mensen is de spanning na het heerlijk avondje wel weg. Niet bij de Sauwelaars. Zij hebben deze avond de loting om te bepalen in welke volgorde zij mogen sauwelen op de sauwel avonden. Om de intense spanning wat te doorbreken zijn de Sauwelaars geïnterviewd. En u als lezer heeft met het interview een mooie opmaat naar het sauwelweekend.

 

Hier volgt het tweede en laatste deel waar de Sauwelaars zich voorstellen:

Bart van Kerkhof heeft dit jaar een Carnavalesk Jubileum. Hij gaat voor de 11e keer in de ton. Bart heeft daar wel wat jaren voor nodig gehad. Hij stond voor het eerst in 1993 in de ton. Hij won dat jaar alles wat er te winnen viel. De publieksprijs, er was toen nog maar één avond sauwelen, en hij werd oppersauwelaar. Bart komt uit de familie Hoevenaars en dat zegt voor sommigen al genoeg. Daar wordt humor en lachen met de pap lepel ingebracht. Humor is heel belangrijk. Er moet ieder dag gelachen worden. En sauwelen hoort daar bij. Vanuit de hofkapel maak je sauwelavonden mee en Bart dacht, dat kan ik ook wel. Ik begon en won meteen. Daarna heb je het virus wel te pakken. Dit jaar gaat Bart als Aartje. Een schooljongen maar wel met de leeftijd van Bart. Bart gaat niet voor de prijzen maar vindt de publiekprijs wel erg mooi. Bart zijn geheim zit er in dat het lijkt dat het vanzelf gaat. Maar het is hard werken voor Bart om het zo te krijgen. Elke zin wordt omgedraaid tot het de zin is die het moet zijn. Dat brengt het beste resultaat. Perfectionistisch zijn helpt maar je maakt het je zelf wel moeilijk. De snelheid van vertellen bepaald hoeveel je kan vertellen. Bart zijn sauwel bestaat uit ongeveer 2000 woorden. Vorig jaar had hij er wel 3000 die eigenlijk allemaal leuk zijn. Dan is het moeilijk om te schrappen. Bij de 2400 woorden had Bart toch maar besloten om het daarop te houden. Dan maar een stukje door sauwelen na de rooie lamp. Die leuke grappen kan je het publiek toch niet onthouden! Als er geen jury of wedstrijd zou zijn dan zou Bart zeker ook mee doen. Al denkt Bart wel dat het voor het publiek spannender is met wedstrijd element. Volgens Bart is het sauwelen in Dongen van prima niveau. De helft van de Dongense Sauwelaars kan zo mee doen bij de Brabantse Kampioenschappen.

Ilona Panis gaat voor de 4e keer sauwelen. Eerst 3 keer achter elkaar maar heeft vorig jaar overgeslagen. Ze is ziek van de zenuwen voor het sauwelen. Maar vorig jaar in de zaal vond ze nog erger. Ilona had al jaren het idee om mee te doen. Ze was steeds te laat met opgeven. Tot de commissie belde. Je bent toch al een paar jaar te laat met opgeven. Volgende week is het vergadering. Doe je mee. Toen het gesprek was afgelopen had ik me opgegeven en deed ik mee. Ilona komt als Toos de Rees doos. Ze heeft een prijs gewonnen en gaat zelf de baan op. Of ze de finish gaat halen, daar hoopt ze op. Ilona ziet haar kracht in het strak blijven kijken. Ik lach zelf niet om mijn eigen stomme dingen. Dat werkt lekker bij het publiek. Over Dongen sauwelen is best moeilijk. Als er iets gebeurt dan moet dat in de sauwel periode vallen. Oud nieuws werkt niet. En het moet ook nog in je verhaal passen. Het wedstrijd gebeuren van het sauwelen is voor Ilona niet zo belangrijk. Al vind ze de publieksprijs winnen of oppersauwelaar worden, stiekem ook wel leuk.

Tom Mijnders denkt dat hij de ton in gaat als marktkoopman. Zijn typetje staat pas in de grondverf en kan zomaar een andere kleur worden. Tom doet voor de 17e keer mee en dat doet hij vooral voor de uitdaging. Hij begon met sauwelen omdat mensen allemaal tegen hem zeiden: “dat is iets voor jou, daar moet je aan mee doen”. Tom werd in dat jaar in april vrijgezel. In de vakantie van dat jaar besloot Tom om mee te doen. Dan moet je jezelf ook een keer aanmelden. Er stond in het weekblad dat dat kon bij André Vonk aan huis. Ik ben daar naar toe gegaan. Die dag bleek de 11e van de 11e te zijn. Maar André was thuis. Toch was er een probleem. Er waren al genoeg Sauwelaars. Toch mocht ik nog, na een hoop vergaderen, als negende mee doen. Misschien had ik anders wel nooit Sauwelaar geworden. Ik heb mijn uiterlijk wel mee, denkt Tom. Verder is de timing vrij goed. Een week voor het sauwelen kijkt Tom naar een one-man show van Toon Hermans om het timing gevoel weer een beetje te krijgen. De zaal aan de gang krijgen, dat is het moeilijkste. Het is leuk om wat Dongense dingen in de sauwel te verwerken. Het is niet makkelijk. Soms zijn het in Dongen wat saaie jaren. Gezien het verleden is Tom wel een echte kanshebber. Maar, zegt Tom, er staan wel een aantal kanonnen in de ton. Als het maar gezellig wordt.

Jelger Elzinga is de jongste Sauwelaar en doet voor de eerste keer mee. Jelger was te laat met het aanmelden om mee te mogen doen met het sauwelen. Er kwam een plaatsje vrij en Jelger is als nog toegelaten om mee te doen. Dat was bij Tom Mijnders ongeveer ook zo gegaan. Dat belooft wat! De echte sauwel kenner kent Jelger misschien nog wel als jeugdsauwelaar. Hij heeft twee keer mee gedaan. De eerste keer als Dirk dirigent, en de tweede keer als Piet pizzakoerier. In die tijd riep Jelger al dat hij ook eens mee wilde doen met “de grote mensen sauwel”. Dit jaar kwam dat op zijn pad, en hij heeft die kans aangepakt. In zijn eerste “Grote mensen sauwel” kom Jelger als Stan Pot, Elfsterrenchef”. Omdat ik mensen smakelijk om me zal laten lachen, verteld Jelger. Over winnen, wat voor prijs dan ook, daar had Jelger nog niet over na gedacht. Als er maar iemand lacht, dan is hij al tevreden. One liners en woordgrappen. Daar zal Jelger het vooral van moeten hebben. Zijn Sauwel vult Jelger met wat hier en daar dagelijks zo op borrelt. Dat probeert hij dan te verwerken. Als het echt leuk is laat hij het staan en zo groeit er een sauwel. Jelger stelt dat het Sauwelen in Dongen een stuk beter kan. Als voorbeeld geeft hij een ton met koelkast of thuisbioscoop. Dat helpt je door de 11 minuten heen.

Tot slot willen de sauwelaars de volgende personen nomineren om ook eens te gaan sauwelen:
Jan van Dongen, die wil Bart wel eens vanuit de ton willen horen.
De jongere broer van Ilona. Die woont sinds kort in Dongen. Hij roept altijd dat hij het wel wil.
Rick van de Veeken, Want die kan het!
Jan Kennekes terug in de ton. Dat brengt wat meer politiek in de avond.
Goosens uit Limburg. Hij is heel goed. Maar dat is in het Limburgs.
De neef van Stan Pot: Aard Appel.

Het sauwelweekend word gehouden in de Cammeleur van donderdag 30 januari t/m zondag 2 februari. Er zijn nog kaarten te koop aan de deur voor donderdag- en vrijdagavond. Zaterdag is geheel uitverkocht.

3d57a9f7 f1ab 435e afc6 1565f4b8a92d

Foto: Jelger Elzinga

9DA15601-4CDD-4697-B332-C713D99A4511.jpgFoto: De overige 7 deelnemers aan het Sauwelweekend

Ook dit jaar trekken er met Carnaval weer drie optochten door ons schôn en onvolprezen Peeënrijk. De Grote Optocht en Lampkesoptocht staan in het teken van het Carnavalsmotto “We gaon dun boer op”. Het thema voor de Kinderoptocht is “Dreke gaot dun boer op”. In dit artikel vind je informatie over de diverse optochten.lampkes

Inschrijvingen:
Inmiddels zijn de inschrijvingen voor de 3 optochten open, middels het inschrijfformulier kunt u zich aanmelden voor deze optochten. Inschrijven kan tot uiterlijk 16 februari 2020. Dit geldt voor zowel de Grote Optocht als óók voor de Kinderoptocht. Op zaterdag 22 februari tussen 11.00-12.00 uur kunt u bij Jansen & Jansen uw startnummer ophalen.

Intocht:
Zaterdag 22 februari is de dag van de Intocht. Om 14.00 uur bij het gemeentehuis wordt de Peeënvlag gehesen en er vindt de onthulling van manneke Pee plaats onder het luid gezang van het Peeënlied. Daarna gaat de stoet voor de kranslegging naar de beeldengroep bij de Cammeleur/ Winkk!. In “De Boerefistschuur” vindt tijdens de buitengewone raodsvergadering in besloten Carnavals sfeer de sleuteloverdracht plaats.

Grote Optocht:
Zondag 23 februari is de dag van de Grote Optocht. Wagens, groepen en individuelen (1 of 2 perso(o)n(en)) trekken aan het publiek voorbij en laten hun prachtige creaties zien. Het wordt voor zowel de deelnemers als voor het publiek weer geweldig genieten! Deelname aan de optocht staat open voor alle inwoners van Dongen.

De optocht start om 13:30u bij de rotonde van de Deken Batenburgstraat en gaat vervolgens via de St. Josephstraat, Hoge Ham, Gasthuisstraat, Kardinaal van Rossumsstraat, Tramstraat naar het Wilhelminaplein. Prins Dreeke dun 45ste en Prinses Kirsten zullen met de gehele jeugdhofhouding defilé afnemen bij de rotonde aan de Deken Batenburgstraat. Prins Andreo LX en zijn gevolg nemen het defilé af bij Koepelkerk en zullen vervolgens achter de optocht aansluiten met de Prinsenwagen. Aansluitend vindt de prijsuitreiking plaats in “De Boerefistschuur” (de Cammeleur).

Kinderoptocht:
Maandag 24 februari start de Kinderoptocht om 13:30u vanaf het Wilhelminaplein. De toekomst van de Grote Optocht toont hun creaties en kunsten aan het publiek. Het wordt weer een prachtige en bont gekleurde stoet door het centrum van ons Peeënrijk. Maak jij iets leuks voor de optocht op school, dan kun je daarmee natuurlijk ook meedoen aan de kinderoptocht op maandag. Deelname is mogelijk voor alle kinderen uit Dongen t/m 12 jaar.

De route trekt vanaf het Wilhelminaplein, via de Tramstraat, Kardinaal van Rossumsstraat, Hoge Ham en de Dr. Willem Dreeslaan terug naar het Wilhelminaplein. Na afloop van de Kinderoptocht zal Prins Dreke dun 45ste samen met zijn Prinses Kirsten alle prijswinnaars bekend maken in ‘’de Boerefistschuur” (de Cammeleur).

Lampkesoptocht:
Dinsdagavond 25 februari is het weer volop spektakel in het Peeënrijk tijdens de Lampkesoptocht. De straatverlichting wordt gedoofd en de deelnemers aan de optochten voegen met verlichting een extra dimensie toe aan hun prachtige creaties. Ook dit jaar zal een prachtig verlichte stoet weer voorbijtrekken aan het massaal toegestroomde publiek uit ons Peeënrijk en ver daarbuiten.

De lampkesoptocht start om 20:00u in de St. Josephstraat ter hoogte van de torenspits en trekt door de Hoge Ham, Gasthuisstraat, Kardinaal van Rossumsstraat, Tramstraat naar het Wilhelminaplein. Parkeergelegenheid kunt u vinden op de parkeerplaatsen van de Jumbo en voetbalvereniging Dongen aan de Mgr. Schaepmanlaan of bij verpleeghuis De Volckaert aan de Dongepark 1. Kortom, wil jij ook graag deelnemen aan één of meerdere van deze optochten, schrijf je dan snel in:

pdfAanmeldingsformulier Optochten 2020

pdfBijlage Aanmeldingsformulier Optochten WAM 2020

pdfReglement optochten stichting de Peeënstekers

pdfParkeerbrief optochten 2020

Op een donkere december avond, op de verjaardag van Sinterklaas zijn de Sauwelaars bijeen. Bij de gewone mensen is de spanning na het heerlijk avondje wel weg. Niet bij de Sauwelaars. Zij hebben deze avond de loting om te bepalen in welke volgorde zij mogen sauwelen op de sauwel avonden. Om de intense spanning wat te doorbreken zijn de Sauwelaars geïnterviewd. En u als lezer heeft met het interview een mooie opmaat naar het sauwelweekend.

 

Deel 1 waarin de Sauwelaars zich voorstellen:

Peter Verharen doet, na een paar jaar afwezigheid, voor de tweede keer mee. De vader van Peter heeft tig keer mee gedaan vanaf de jaren 70. Dat vond Peter heel spannend en hij dacht dat ga ik doen. Hij vertelde het zijn vader en die zei “Dat moet jij niet doen want dat kan jij niet”! De vrouw van Peter was ook geen voorstander dus dacht hij, dit is het moment. Nu ga ik het doen. Dit jaar gaat Peter als voetbaltrainer de ton in. Hij zegt daar oprecht bij dat dit, Gemengd Dongens Voetbal Team, een top team is. Zelf plaatst hij zich als trainer in het rijtje met trainers als Marco van Basten. Peter schat zich in als een middenmoter. De interviewer kan u echter niet vertellen of dit nu over het sauwelen of over het voetbalteam gaat. Peter blijft met zijn sauwel graag dicht bij het typetje. Zijn uitgangspunt is een geweldig leuke avond voor het publiek.

Trea van Kuijk gaat voor de 13e keer in de ton. Het begon bij Trea toen haar dochter mee deed met jeugdsauwelen hier in Dongen. De dochter vond dat ze niet hoefde te oefen en Trea vond dat natuurlijk wel nodig. Ze zei, “Ma, als jij het allemaal beter weet waarom ga je dan zelf niet sauwelen”. Daarna heeft de dochter, Trea opgegeven. En zo is het gekomen, zei Trea. Het wordt na al die jaren steeds moeilijker om een typetje te vinden wat origineel is. Trea gaat dit jaar als Nelleke het vrijgezelleke. Ze gaat op de sauwelavond op zoek naar een partner. Dat u het vast weet. Als je uitbeeld wie je zelf bent dat lukt het beste. Dus gaat Trea lekker volks met lekker plat Dongens in de ton staan. Nu ze langere tijd niet meer in Dongen woont mist ze wel de “praot van de straot”. Ze moet het nieuws van Dongen uit de krant en van internet halen. Dat is toch anders. Trea zou het heel leuk vinden zonder wedstrijd en jureren. Vrouwen worden toch wat kritischer beoordeeld dan mannen. Het is net als scheiden, zegt Trea. Ga je scheiden en ben je een man, dan ben je het haantje en als vrouw wordt je gezien als een snol. Bij Trea gaat het om de lol en de lach.

Huub Holzken gaat voor de 2e keer sauwelen. Zijn respect voor Sauwelaars en Cabaretiers zijn inspiratie geweest om zelf mee te gaan doen De flauwekul van de dag die Huub verteld, wil hij graag delen met een groter publiek. Huub gaat als verstrooide wetenschapper de ton in. Daar heeft hij wat langer over moeten denken. De eerste keer is veel makkelijker. Je loopt dan al jaren met een idee rond. Huub probeert moeilijke en soms gevoelige dingen met een grap wat makkelijker te maken. Dat is best gevaarlijk en gaat ook wel eens fout. In het Dongense, heeft Huub gemerkt, is het theatrale deel best een belangrijk onderdeel van het sauwelen. Dat is in andere plaatsen toch wel anders. Huub schrijft eerst veel materiaal. Dan spreekt hij zijn sauwel in en luistert hem zelf terug. Daar haalt hij de minderen stukken uit en komt tot zijn verhaal. Mensen laten lachen. Daar gaat het bij Huub om.

Piet Wijnen doet mee als Peer de Simpele. Jullie kennen Peer misschien wel beter dan Piet. Want Piet heeft altijd het zelfde typetje. Dat is lekker herkenbaar. De avonturen van zijn typetje veranderen wel steeds. Piet vind zich zelf een “ouwerwetse Sauwelaar”. Hij houd zeker ook van de moeilijkere humor maar zo simpel mogelijk daar ligt zijn lach. Piet was ooit naar een sauwelavond geweest en hij dacht "Dat kan ik beter". Vrienden zeiden, dat is makkelijk gezegd. Ga het maar is doen. En dat heb heeft hij gedaan. Piet gaat niet voor prijzen maar vooral voor de leut. Continu blijven lachen door heel het verhaal heen. Piet schrijft wel maar heeft het nog nooit gebracht zoals hij het geschreven is. In de ton zelf komen er nog grappen bij. Zijn allerbeste grap ooit is in de ton vanzelf ontstaan. Peer de Simpele moest van dokter Hubreghtse met zijn vrouw meer gaan bewegen. Samen met de tandem op pad. Hij voorop, zijn vrouw achterop. Komen ze een dikke laag hangende tak tegen. Peer bukt. Heel de zaal lachen. En toen kwam zij daar nog aan. Weer heel de zaal lachen. En zij bukt ook. De zaal bulderde van het lachen. Daar gaat het om, verteld Piet.


Volgende week volgt deel 2 waar de andere Sauwelaars zich voorstellen. Het sauwelweekend word gehouden in de Cammeleur van donderdag 30 januari t/m 2 februari.

9DA15601-4CDD-4697-B332-C713D99A4511.jpgFoto: 7 van de 8 deelnemers (Jelger Elzinga ontbreekt op de foto)

Afgelopen zondag 12 januari 2020 werd dit carnavalsjaar geopend met de 41ste editie van de Straotparade. Deze fantastische dweildag voerde dit jaar maar liefst 26 blaaskapellen en 22 verenigingen langs diverse kroegen en buitenpodia in het centrum van Dongen. Ondanks een aantal late afmeldingen van kapellen verliep het programma erg vlot. De weergoden waren ons dit jaar goed gezind. We hebben vrijwel het gehele programma geen regen gehad. De kroegen waren dan ook goed gevuld en werd er volop muziek gespeeld in de straten van het Peeënrijk. 
 
Terug van weggeweest was dit jaar de slotpolonaise van het Looiersplein naar de Cammeleur. Rond 17.15 uur verzamelden verschillende kapellen en verenigingen zich op het Looiersplein. In een grote stoet zijn ze gezamenlijk richting de Cammeleur vertrokken. Rond 18 uur vond in de ‘Boerefistschuur' (Cammeleur) de prijsuitreiking plaats. ’t Mays Kabaol uit Made werd door de jury uitgeroepen tot “Brabants Midwinterkampioen 2020”. De Bloaskaffers uit Made eindigden als tweede. De derde plaats was voor RODL uit Rijen. In de Leutklasse werd dit jaar Blaaskapel Spuug-Zat uitgeroepen tot winnaar.
 
Bij de verenigingen won Prinselijke CV De Schuimsnuivers de wedstrijdklasse, de Wijsneuzenwisseltrofee, met het motto 'HV gooit wir naor de prijzen'. Een knipoog naar de handballenvrouwen die meerdere jaren op rij de eerste prijs wonnen. CV Het Postkantoor werd tweede met ‘Ook op zondag werken wij deur’ en CV De Veterinnen derde met ‘Wij staan wéér op nr. 1!’. CV Tis Wir Nix ging er in de leutklasse voor de verenigingen met de fles Schrobbelèr vandoor. De prijs voor de beste verklede straotparaodebegeleiders was voor Leo de Jong en Jan Schoenmakers die genderneutraol dun boer opgingen. Jannus Verharen en Ruud Jansen werden als muziektherapeuten uitgeroepen tot jurykoppel van het jaar. Zij verdienden daarmee de Aai-pet 2020.

Foto's van het evenement kunnen jullie vinden op onze website: Foto's straotparade 2020

straotparade2020 2

straotparade2020

Voor de wat ouderen onder ons een bekend begrip, voor de jongeren, een om nog te leren.

De KinderKommissie van stichting de Peeënstekers gaat weer zijn best doen om deze kindermiddag weer in zijn oude glorie te herstellen. De kinderen te laten genieten, onder begeleiding van DJ Ronie, van bekende carnavalskrakers, verschillende spellen, een snoepje, een drankje en een onbezorgde middag. We krijgen bezoek van onze eigen Peejelandse jeugdprins en prinses. Ook kunnen we “hoog” bezoek verwachten uit Oosterhout en Rijen, die zelfs begeleid wordt door hun eigen jeugdhofkapel.

Jeugdraad 2020 LR

Foto: Margreet Jansen

Dus zit je op de basisschool en lijkt het je hartstikke leuk om met ons te gaan carnavallen en wil je verzekerd zijn van een plaatsje in ’t Stamperke (De Viersprong) kom dan op woensdagmiddag 11 januari of zaterdagmiddag 15 januari met al je vriendjes, vriendinnetjes, neefjes en nichtjes een gratis toegangskaartje halen in ’t Stamperke.

Wij hopen jullie in groten getale, tussen half 2 en half 4 te mogen ontvangen in Zalencentrum De Viersprong aan de Kanaalstraat te Dongen. Om er zaterdagmiddag op 18 januari een onvergetelijke middag van te maken.

POSTER 2020 DEF

Dit seizoen organiseert Stichting de Peeënstekers in de Cammeleur weer Peeënrijk Got Talent.

Op zondagmiddag 2 februari zal vanwege het enorme succes van vorig jaar de tweede editie van Peeënrijk Got Talent plaatsvinden. Deze middag is speciaal voor de jeugd om hun verborgen talenten aan groot publiek te laten zien. Peeënrijk Got Talent is voortgekomen uit de jeugdsauwel. Door het teruglopen van het aantal deelnemertjes is vorig jaar besloten ook andere acts toe te laten om een middagvullend programma aan het Dongens publiek te kunnen aanbieden. Voor het jeugdsauwelen hebben zich al enkele deelnemertjes aangemeld. Vind je jeugdsauwelen nog te moeilijk dan mag je ook mee doen met de minijeugdsauwel of de moppentrommel. Er mogen ook andere acts ten uitvoering gebracht worden, dus ben je goed in playbacken, zingen, dansen, goochelen enzovoort, meld je dan snel aan!!

Aanmelden kan via of via tav René Broeders
Neem gezellig je ouders, opa`s en oma`s, ooms en tantes mee want de entree en deelname van deze middag zijn geheel gratis.

Peenrijk got Talentl 10 02 2019 95

Jeugdoppersauwelaar 2019: Rik Broeders als Peerke Peeënpiraat

 

Het mail adres is weer geopend. Hierop kan je mensen aandragen voor een onderscheiding. Graag ook vermelden waarom je vindt dat iemand een onderscheiding verdiend heeft. De commissie zal zich vervolgens over de aangedragen kandidaten buigen en kijken wat voor onderscheiding er uitgereikt zal gaan worden tijdens de lintjesregen op de vrijdag met carnaval. Dus mail snel naar .

lintjesregen 09 2 2018 0150 20180210 1172518405

Gebruik voor het aandragen van mensen voor een onderscheiding het volgende formulier: docAanvraagformulier_voordracht_lintje_2020.doc

Groeten, jullie Kanselier Vincent

Vanwege de enorme populariteit van de Dongense sauwelavonden heeft Stichting “de Peeënstekers” in goede samenwerking met de deelnemende Sauwelaars en de Cammeleur besloten om dit jaar drie sauwelavond te organiseren. De sauwelavonden zijn donderdag 30 en vrijdag 31 januari 2020 en zaterdag 1 februari 2020. Hiermee speelt Stichting “de Peeënstekers” in op de enorme vraag om kaarten voor de sauwelavonden.

De derde avond die naast de gebruikelijke vrijdag- en zaterdagavond bijkomt is de donderdagavond. Deze avond heeft tevens een primeur.

Voor de donderdagavond worden uitsluitend kaarten verkocht met gegarandeerde zitplaatsen. Het Grand-Café zal op donderdagavond niet bij de grote zaal betrokken worden waardoor er geen staanplaatsen zijn. Hiermee wil Stichting “de Peeënstekers” de sauwelavonden mede toegankelijker maken voor oudere mensen en mensen die slecht ter been zijn, maar die wel graag een avondje kletspraat willen horen.

Op de vrijdag- en zaterdagavond zijn er zowel zitplaatsen als staanplaatsen en zal het Grand-Café wel bij de grote zaal betrokken worden. Kaarten voor vrijdag- en zaterdagavond geven geen garantie op een zitplaats. Op de donderdag- en vrijdagavond zal er alleen een publieksprijs uitgereikt worden en zaterdag zullen weten wie zich “Oppersauwelaar 2020” mag noemen.

De deelnemers zijn:
• Bart van Kerkhof
• Trea van Kuijk
• Huub Holzken
• Ilona Panis
• Tom Mijnders
• Jelger Elzinga
• Peter Verharen
• Piet Wijnen

De kaartverkoop zal dit jaar niet verlopen via de vaste verkooppunten. De kaartverkoop wordt door Stichting “de Peeënstekers” gehouden op zaterdag 21 december, aanvang 10:00 uur in de Cammeleur. Er worden maximaal 4 kaarten per persoon verkocht ongeacht welke avond je het sauwelweekend wilt bezoeken. Kaarten kosten € 11,-- per stukde 20Naagtburgemister

De voorkeur gaat uit naar pinnen. Indien dit niet mogelijk is, gelieve met gepast geld te betalen. OP=OP

In de Boerefistschuur is afgelopen zaterdag ’t Aauw Loof met de felbegeerde ‘Notenbalk’ naar huis gegaan. Zij kregen van de vakjury de meeste stemmen voor hun lied ‘Agge mar leut het!’.

TAauwLoof

Wat een fantastisch feest was het in de bomvolle “Boerefistschuur”.  Het bleef spannend tot op het einde van een lange maar gezellige avond. Het niveau van de liederen die de deelnemers ten gehore brachten was weer ontzettend hoog. De ene na de andere meezinger werd met veel enthousiasme op het podium gebracht. De uiterst deskundige jury had er dan ook een behoorlijk zware kluif aan om de winnaar te kiezen uit de 11 deelnemende verenigingen. Maar zo rond middernacht was het dan duidelijk. Het hele carnavalsseizoen zal bij alle voorevenementen die door Stichting de Peeënstekers worden georganiseerd het lied ‘Agge mar leut het!’ van ’t Aauw Loof te horen zijn. 

Naast de vakjury was er ook de immer felbegeerde publieksprijs te winnen. Deze gaat dit jaar naar CV de Dwaollichjes met het nummer ‘Plantebak op munne bol’.

CVdeDwaollichjes

Naast de “wedstrijdklasse” was er dit jaar weer een “leutklasse”. Ook tijdens deze Blèr du Pee was het niveau weer ontzettend hoog. De 5 deelnemers hebben hun creativiteit gebruikt om een hilarische meezinger te maken op een al bestaand lied van minimaal 11 jaar oud. Uiteindelijk ging CV BV Onder Ons naar huis met de winst. Hun lied ‘De Sjaol’ kreeg de meeste stemmen. 

CVBVOnderOns

Vele deelnemers werden op vakkundige wijze begeleid door de ‘Royal Tosti Band’. De Uitslaopers begeleidden zichzelf. Verder kon het publiek genieten van de hofkapel de Peeënstampers. 

De 5 finale liedjes komen dit jaar ook weer op ggdp.nl, 

Stichting de Peeënstekers kijkt trots en tevreden terug op een gezellig en goed verlopen 48eeditie van het Grand Gala du Pee.

Zaterdagavond 9 november 2019 is het carnavalsseizoen 2019-2020 weer officieel geopend met de traditionele 11-11 viering. In een gezellig drukke Cammeleur is de nieuwe hofhouding van dit jaar gepresenteerd. Frank Snijders zal als Prins Andreo LX ook komend jaar regeren over het Peeënrijk, bijgestaan door zijn trouwe adjudant Han den Boer.

11 11 viering 2019 92 20191110 1092077894 1

Na het ontbinden van de hofhouding en een korte interim-periode werden omstreeks 22.00 uur de nieuwe leden van de raad van 11, het bestuur, Prins, adjudant en hofdames bekend gemaakt. Aan deze bekendmaking ging een openingsact vooraf. Gekleed in blauwe overall en wit masker, werd door de hofhouding een prachtige klompendans uitgevoerd. De nieuwe Prins en Adjudant kwamen in een kruiwagen dwars door het publiek het podium op. 

Bij de raad van 11 en het bestuur zijn er dit jaar geen verrassingen. De trouwe ploeg zal ook dit jaar deel uitmaken van de hofhouding van Prins Andreo LX. Bij de hofdames zijn er dit jaar wel een aantal wisselingen. Eva Commeren, Marleen Vereggen en Charlotte Jansens keren niet terug in de hofhouding. Zij worden vervangen door Amber van der Lee, Renate Borstlap en Mieke Jansen.

Het motto in het Peeënrijk dit jaar is: “We gaon dun boer op". Het motto is een diepe buiging naar alle boeren en tuinders die al jarenlang schuren en stallen ter beschikking stellen aan onze wagenbouwers en carnavalsverenigingen. Het is geen politiek statement, maar wel een groot eerbetoon. Een groep die op dit moment in een zwaar vaarwater zit, maar ook voor vele verenigingen en ook voor ons als stichting onmisbaar is.

pinneke 2020 KLOMP resized

Na alle officiële handelingen die horen bij het installeren van de nieuwe hofhouding werd het nog een gezellige avond in ‘De Boerefistschuur’. Tot in de kleine uurtjes wisten Johnny Gold en DJ Royor de toegestroomde Peejen en Peejerinnen te vermaken.

Prinselijke C.V. De Raore Schutters is rond middernacht door Prins Adreo LX uitgeroepen tot Peeënploeg van het jaar. De vereniging uit Dongen-Vaart mag deze eretitel gedurende het hele carnavalsseizoen dragen.

Op zaterdag 23 november 2019 is al weer het volgende evenement van stichting ‘De Peeënstekers’, namelijk het Grand Gala du Pee, oftewel het songfestival. Hier wordt de carnavalshit voor het Peeënrijk verkozen.

de Raore Schutters Peeënploeg 2019-2020

Met onderstaande woorden maakte Prins Andreo LX de Peeënploeg 2019 - 2020 bekend:

Deze vereniging is al heel wat jaren een prinselijke CV. Deze club heeft zijn sporen in het Peeënrijkse carnaval dan ook al ruimschoots verdiend. Ze doen al jaren mee met de grote optocht; in het verleden ook als loopgroep, maar ze zijn toch vooral bekend als wagenbouwers. Een groot gedeelte van hun wagen wordt bekostigd door de rommelmarkt die zij eind augustus al diverse jaren organiseren. In de tijd van de zittingsavond stond deze vereniging bekend om zijn spectaculaire acts. Denk maar het schaduw-orkest, waar ze het publiek betoverde met een prachtige lichtshow. Ze komen van de Vaart en hebben er de laatste jaren diverse leden bijgekregen. Ook de jeugd is van de partij bij deze club. Al jaren hebben ze een jeugdafdeling en dat zorgt ervoor dat ze ook vandaag de dag nog een groot aantal leden hebben. Vorig jaar vierden zij hun 44-jarig jubileum en ook dit jaar hebben zij wat te vieren, want de peeënploeg voor het seizoen 2019-2020 zijn: de Roare Schutters!

11 11 viering 2019 211

Dit seizoen organiseert Stichting de Peeënstekers weer het Peeënrijk Got Talent. Dit evenement zal plaatsvinden in de Cammeleur.

Op zondagmiddag 2 februari 2020 zal voor de jeugd vanwege het enorme succes van vorig jaar de tweede editie van Peeënrijk Got Talent plaatsvinden. Deze middag is speciaal voor de jeugd om hun verborgen talenten aan groot publiek te laten zien.

Peeënrijk Got Talent is voortgekomen uit de jeugdsauwelmiddag. Door het teruglopen van deelnemertjes is vorig jaar besloten ook andere acts toe te laten om een mooi gevarieerd middagprogramma aan te kunnen bieden aan de Dongense bevolking. Tijdens deze middag zullen het sauwelen en de diverse acts apart gejureerd worden. Je kan je opgeven voor het jeugdsauwelen, of je kan een andere act doen bijvoorbeeld playbacken, zingen, dansen, goochelen enz.

Ben je een lolbroek, kletskous, een goede playbacker, zanger of danser? Dan is het vanaf nu mogelijk om je op te geven. Dit kan via of via t.a.v. René Broeders.

De entree en deelname van deze middag is geheel gratis!

Peeënrijk got Talentl 10 02 2019 95

Motto 62e Carnavalsjaar

pinneke 2020 KLOMP resized

Sponsors


ad 2stage AVEad Donckhuys